De behandeling

Een behandeling bestaat uit diverse stappen. Allereerst wordt een vrij uitgebreid gesprek met u gevoerd. In dit gesprek wordt er ge├»nventariseerd wat de klachten zijn en hoe uw algehele gezondheidssituatie is. Er wordt indien nodig uitwendig onderzoek gedaan en daarnaast wordt uw pols gevoeld en uw tong bekeken. Dit geheel leidt tot een diagnose. 

Op basis van deze diagnose wordt een behandelplan opgesteld. Het behandelplan kan bestaan uit een of meer behandelvormen, tegelijkertijd of achtereenvolgend. Het kan tevens voedings- en leefadviezen omvatten. Bij het opstellen van een behandelplan wordt geprobeerd een prognose te stellen over de verwachte tijdsduur van een behandeling 

Tijdens de behandeling wordt gebruik gemaakt van verschillende technieken, waarbij de nadruk op acupunctuur ligt. De acupunctuur wordt, afhankelijk van de situatie, eventueel ondersteund met het gebruik van moxa, en cups. 

Het beoogde resultaat van de behandeling is het herstellen van de energiedoorstroming van het lichaam. Hierbij worden hele dunne naalden ingebracht op bepaalde punten, dit inbrengen wordt in het algemeen niet als pijnlijk ervaren. Wanneer de naald op het juiste punt is aangebracht en precies op de juiste diepte zit, wordt het Deqi-gevoel opgewekt. Dit uit zich in een tintelend gevoel dat lijkt op een elektrisch schokje. U voelt dit rondom de plek, waar de naald is ingebracht, maar het gevoel kan ook uitstralen in het verloop van de meridiaan. Dit gevoel duurt maar even en neemt weer snel af. Er wordt vanwege de steriliteit gewerkt met wegwerpnaalden 

Een acupuncturist kan energie stimuleren, afremmen of harmoniseren door de naald op een bepaalde wijze rond te draaien en op en neer te bewegen.  

Na de behandeling:
Velen voelen zich na een behandeling aangenaam moe of loom. Dat is een teken dat u ontspannen op de therapie reageert. Doorgaans vermindert deze reactie na een paar behandelingen. Soms kan het behandelde lichaamsgedeelte dof of zwaar voelen (Deqi-gevoel). Dat is normaal, U hoeft zich daarover geen zorgen te maken.