Veel gestelde vragen

Hier vindt u een verzameling veelgestelde vragen over acupunctuur.

Heb ik een verwijzing van mijn huisarts nodig?
Nee, in principe is dit niet nodig. Acupunctuur Borne vindt een goede samenwerking met de huisartsen in de regio echter zeer waardevol. Daarom vinden wij het belangrijk dat u toch een verwijzing van uw huisarts meeneemt. De acupuncturist zal uw huisarts ook altijd informeren over het verloop van de behandeling.

Is acupunctuur pijnlijk?
Nee, het prikken doet geen pijn. Soms kunt u een soort “elektrisch schokje” voelen. Niets om u zorgen over te maken: dit is de energie die gemanipuleerd wordt. Soms kan een behandeld punt wat gevoelig zijn. Die gevoeligheid verdwijnt snel weer.

Zijn er bijwerkingen?
Tijdens of na de behandeling kunt u gaan gapen of u wat lui of sloom voelen. Dit is juist positief: het betekent dat de behandeling een ontspannend effect gehad heeft. Verder heeft acupunctuur nauwelijks bijwerkingen. Zelden komen misselijkheid of duizeligheid voor. Deze klachten verdwijnen binnen korte tijd vanzelf.

Gebruikt de acupuncturist wel schone naalden?
Ja, zeker. Acupunctuur Borne is aangesloten bij de beroepsvereniging N.V.A. Acupunctuur Borne voldoet aan de zeer strenge eisen van de N.V.A. wat betreft hygiëne en steriliteit. Bij ons worden steriel verpakte naalden gebruikt. De acupuncturist opent de verpakking pas bij de start van de behandeling. Na de behandeling worden de gebruikte naalden weggegooid. De naalden worden maar één keer gebruikt. U kunt er dus zeker van zijn dat de naalden in onze praktijk schoon zijn.

Moet je geloven in acupunctuur voordat het werkt?
Nee. Er zijn natuurlijk nooit garanties dat een behandeling, regulier en niet- regulier, werkt. Mogelijk heeft een behandeling meer effect als je erin gelooft. En vertrouwen is belangrijk in iedere arts-patiënt relatie. Acupunctuur werkt echter ook bij baby’s en kinderen; zij hebben geen idee of ze in een behandeling geloven of niet. Het is overigens – in westerse medische onderzoeken – bewezen dat behandeling van bepaalde acupunctuurpunten de aanmaak van een soort endorfine in ons lichaam stimuleert. Deze stof lijkt op morfine en heeft een pijnstillende werking. Acupunctuur is dus bewezen effectief bij pijnbestrijding.